Författaren G. K. Chesterton
Namn: Gilbert Keith Chesterton.
Född: 29 maj 1874 (London).
Död: 14 juni 1936 (Beaconsfield, Buckinghamshire, UK).
Föräldrar: Marie Louise Grosjean och Edward Chesterton.
Författaren G. K. Chesterton skrev tusentals artiklar och hundratals böcker och noveller.
Han är mest känd för sin brottslösande präst fader Brown. Detta trots att han bara skrev 53 berättelser om honom.
Från början ville G. K. Chesterton bli konstnär och studerade också vid Slade School of Fine Art. Men när han började skriva om konstkritik så kom han i stället in på den journalistiska banan.
Under många år arbetade Chesterton som journalist för några av Storbritanniens största tidningar, bland annat Daily Mail och The Illustrated London News.
Författaren var en av de mest mångfacetterade i den engelska litteraturen. Han skrev om allt från religion och humor till historia och politik.
Under sin karriär publicerade han mer än 80 böcker, 100-tals dikter, mer än 200 noveller, 4 000 essäer och artiklar samt ett stort antal teaterpjäser.
Trots den omfattande produktionen är det deckarna han är mest känd för i dag.
Hans mindre kända brottslösare är Basil Grant och Mr Pond.
Den mest kända är fader Brown som just nu har väckts till liv i nya tv-serier. Författaren skrev aldrig några romaner om den katolske prästen utan bara kortare berättelser. De totalt 53 novellerna skrevs under åren 1910–1936 och publicerades bland annat i fem samlingsböcker.
Chestertons förebild för fader Brown var den lokale församlingsprästen John O’Connor i Bradbord, det var också O’Connor som influerade författaren att själv konvertera till den katolska läran.
Hans många positiva texter om katolska kyrkan har till och med gjort att det finns en kampanj för att få honom saligförklarad.
Som person var G. K. Chesterton van vid att väcka uppmärksamhet. Han gick ofta klädd i mantel, tillskrynklad hatt och med en svärdskäpp.
Hans längd (193 cm) och stora kroppshydda (130 kg) gjorde att han ofta var i medelpunkten när han umgicks med vänner.
Vid ett tillfälle skojade han med sin vän George Bernard Shaw genom att säga ”När man ser på dig, så kan man tro att det råder hungersnöd i England”. Den rappe Shaw svarade genast: ”När man ser på dig, så kan man tro att det är du som skapat den”.
Inga kommentarer
Kommentarer inaktiverade.