Såsom allting annat är skrivmaskinen en sak på gott och ont, den kan användas i det godas liksom i det ondas tjänst. Särskilt de senare åren har den tagits i flitigt bruk av förbrytare av ena eller andra slaget. Det är litet för riskabelt t. ex. att skicka någon ett anonymt utpressningsbrev, skrivet för hand, eller att verkställa en stilförfalskning med bläck och penna. Polisen har som bekant nått en enastående färdighet att klara sådana historier till vederbörande förbrytares nackdel. Skrivmaskinen däremot skvallrar inte, tror man. Men detta är ett stort misstag. Åtminstone har den amerikanska polisen en särskild avdelning, som endast sysslar med granskning av skrivmaskinsskrifter och vars arbete lett till synnerligen fina resultat.
En av de främsta experterna på området heter Loren C. Horton. Han förklarar, att liksom det inte finns två människor i hela världen, som äro absolut lika, så finns det inte heller två skrivmaskiner, som äro lika gjorda. En fabrik kan varje dag släppa ut i marknaden tiotusentals skrivmaskiner av samma typ, men varenda en har något ”individuellt”, något som skiljer den från alla andra. Detta något uppenbarar sig inte vid en granskning av maskinen utan vid ett närmare studium av dess produkt, den skrivna texten. Det kan vara en enda bokstav, som inte är riktigt formad eller som kommer för nära den intill o. s. v. Härav förstår man huru Horton arbetar. Några exempel kunna ytterligare klargöra saken.
En mångmiljonär avled. Två år efter hans död uppenbarade sig en kvinna, som förklarade sig vara den bortgångnes hustru och gjorde anspråk på arvet. Hon vidfogade ett brev, skrivet på maskin av miljonären något år innan han dog och varav syntes framgå, att han verkligen en gång gift sig med henne, men sedermera lämnat henne. Horton fick detta brev till granskning. Denna granskning tog ett helt år i anspråk och under denna tid undersökte Horton tusentals maskiner i hela U. S. A. för att fastslå, på vilken maskine brevet skrivits. han tänkte just ge upp hela saken, då han fick upp ett spår. Det ledde till en renskrivningsfirma i Newyork. Bland dess tio skrivmaskiner fann han den på vilket brevet skrivits. ”I” och ”a” voro felaktigt formade på denna maskin, och så var förhållandet med samma bokstäver i brevet. Härigenom blev brevet förklarat falskt, och vid förhör erkände kvinnan även förfalskningen.
Ett annat fall: Nyligen begicks i Chicago ett hemskt mord. Den mördades lik hittades i en sjö. Bland hans efterlämnade brev fann man ett hotelsebrev, skrivet på maskin, från en anonym person. Horton fick detta brev, analyserade de olika bokstäverna och gav sedan detektiverna order att leta efter en maskin, där ett par tangenter voro något felaktiga. Spaningarna syntes länge förgäves, men slutligen upptäckte man den och därmed var man mördaren på spåren.
Den här texten publicerades ursprungligen i ”Göteborgs Morgonpost” i april år 1925 med titeln ”En skrivmaskinsdetektiv i Amerika”.
Inga kommentarer
Kommentarer inaktiverade.