Biografi: Översättaren Ellen Ryding

28 februari, 2018


När du läste en blodig deckare eller en westernbok i början av 1900-talet så var chansen stor att det var Ellen Ryding som hade översatt den.
Hon var specialist på de populära böckerna som kallades ”10-öres”-romaner.


I början av 1900-talet så satsade bokförlagen på lättlästa och billiga böcker som trycktes i massupplagor.
Den här typen av böcker kallades ”10-öres”-romaner och innehöll ofta äventyrliga berättelser från vilda västern eller den kriminella världen.
En av de flitigaste översättarna av den här typen av lättsam litteratur var svenskan Ellen Ryding i Kungälv.
Trots att hon översatte några av bokvärldens mest kända rollfigurer, bland annat Sherlock Holmes och Arsène Lupin, så är mycket lite känt om Rydings egna liv.
Hon växte upp i ett relativt förmöget hem i Kungälv med en pappa som var ångbåtskapten och fick privatundervisning i hemmet.
Någon gång i tonåren började hon arbeta som barnflicka eller guvernant. Under 1890-talet bodde hon långa perioder i England, troligen i tjänst hos flera olika svenska eller engelska familjer.
I början av 1900-talet började hon översätta romaner och faktaböcker samtidigt med sitt arbete som privatlärare. Hennes mest berömda arbetsgivare var hos familjen von Blixen-Finecke, sonen Bror gifte sig senare med den världsberömda författarinnan Karin Blixen.
Några av de första verken hon översatte var också de mest invecklade, filosofen Thomas Carlyles ”Sartor Resarthus” (1903) och ”Forntid och nutid” (1902).
Senare översatte hon ett stort antal deckare. Hon översatte den franske författaren Maurice Leblancs berättelser om gentlemannatjuv Arsène Lupin.
Men hennes kanske mest kända översättningar var den brittiske författaren Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes. Ellen Ryding översatte flera av de längre romanerna men också fyra novellsamlingar.

Fakta.

Namn: Ellen Ryding.
Född: 12 december 1862, Kungälv.
Död: 13 maj 1923, Kungälv.
Föräldrar: Ångbåtskapten Fredrik Albert Ryding och Johanna Edvarina Ljungvall.

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.