I moderna filmer och tv-serier använder Sherlock Holmes både mobiltelefon och snabba bilar. Men i de 60 texterna som författaren Arthur Conan Doyle skrev så finns bara en enda biltur. Det var häst och vagn som gällde för mästerdetektiven Sherlock Holmes. I boken ”Baskervilles hund” åker han till och med i fem olika typer av hästvagnar. Men bilar finns bara nämnda i en enda av de 60 officiella Holmes-berättelserna, ”Sherlock Holmes sista bragd” från 1917. Den här novellen utspelar sig dagen innan första världskriget bryter ut och Sherlock Holmes är på jakt efter en tysk spion. Här är några utdrag ur den här bilhistoriska berättelsen. ”Baron von Herlin // vars väldiga hundra hästkrafters Benz-automobil spärrade vägen under väntan att återföra sin ägare till London.” ”I vårt chiffer har allt som kan komma ifråga namn efter någon maskindel. Talar han om en radiator, menas ett slagskepp, en oljepump betyder en kryssare och så vidare. Tändstift äro sjösignaler.” ”De hade åter kommit ut på terrassen och gått till dess bortre ända, där den stora bilen börjat röra på sig och klunka, skött av baronens chaufför.” ”Sekreteraren lutade sig tillbaka mot dynorna i sin luxuösa Limousine. Hans tankar voro upptagna av den överhängande…
Börshajen baron Nathan Cahorn har samlat på sig en oerhörd samling konst och juveler som han skyddar i ett säkert slott. Men en dag får han ett brev från mästertjuven Arsène Lupin där denne kräver att slottsherren levererar konsten – annars så kommer han att stjäla allt. När baronen går till polisen skrattar man åt honom eftersom Arsène Lupin sitter inspärrad i ett av landets säkraste fängelser. Här kan du köpa e-boken.
Gentlemannatjuven Arsène Lupin berättar om sin allra första kupp för en bekant. Han har studerat den extremt rika fru Imbert i flera månader och en dag lyckas han genom en bluff bli bekant med familjen. Här kan du köpa e-boken.
Mästertjuven Arsène Lupin är nöjd med sig själv efter att ha lyckats ta sig in till rummet där den värdefulla pärlan finns. Men i mörkret känner han plötsligt något oväntat: en död kropp. Nu står han inför hotet att själv bli anklagad för mordet. Här kan du köpa e-boken.
En journalist i Paris får inbrott i sitt hus en natt – men inget är stulet. Några dagar senare knackar en obekant man på och ber att få tillbringa några minuter ensam i vardagsrummet. Här kan du köpa e-boken.
Det är panik på tåget som precis har lämnat Paris. Flera vittnen har sett en av landets mest eftersökta brottslingar på stationen och man misstänker nu att han är en av passagerarna på väg till Rouen. Här kan du köpa e-boken.
Mästerdetektiven Leo Carring berättar om ett fall där han hade möjlighet att stoppa ett brott men inte gjorde det. Trots Carrings varningar blev klienten mördad. Här kan du köpa e-boken.
Under en middag försvinner den norske kammarherrens mest värdefulla föremål – en diamantförsedd nål som han fått som gåva av kungen. Han tar därför hjälp av detektiven Asbjörn Krag. Här kan du köpa e-boken.
Lord Sellington tar hjälp av sina kontakter på åklagarmyndigheten i London när han blir utsatt för en stöld. Han misstänker att brorsonen är skyldig. Men när Mr Reeder utreder fallet inser han att de försvunna pengarna bara är en liten del av en större härva. Här kan du köpa e-boken.
Polisen i Oslo står inför en märklig brottsvåg där stadens rika invånare drabbas av mystiska stölder. När detektivchefens hela bostad blir totalt länsad är mästerdetektiven Asbjörn Krag det enda hoppet. Här kan du köpa e-boken.
Fakta: Författaren Maurice Leblanc Namn: Maurice (Marie Èmile) Leblanc. Född: 11 december 1864, Rouen (Frankrike). Död: 6 november 1941, Perpignan (Frankrike). Föräldrar: Skeppsredaren Émile Leblanc och Mathilde Blanche. Det var inte många som kände till författaren Maurice Leblanc innan den 15 juli 1905. Han hade då hankat sig fram i Paris som journalist och författare i mer än 15 år utan någon framgång. Men den viktiga sommardagen 1905 publicerades den första berättelsen om gentlemannatjuven Arsène Lupin – och författaren var snart världsberömd. Till skillnad från många andra framgångsrika deckarförfattare så hade Maurice Leblanc en mycket priviligierad uppväxt. Pappan drev skeppshandel i Normandiet och mamman kom från en rik släkt. Det här gjorde att han kunde resa omkring i Europa och han fick sin utbildning i flera olika länder, bland annat tillbringade han flera år i Skottland. Men när det handlade om karriären så gick han sin egen väg. Han vägrade acceptera pappans utstakade väg utan drog i stället på vinst och förlust till Paris vid 18 års ålder. Han hankade sig fram som journalist och författare av noveller. Han gav också ut några litterärt ambitiösa romaner och pjäser som hyllades av recensenterna men som ingen ville betala för. Man vet…