I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar. Det här är en intervju med en av landets få äventyrsförfattare: Axel Klinckowström. – – – – – – Att skriva detektivromaner är det roligaste jag vet, förklarar vår allra nyaste författare inom denna bransch, baron Axel Klinckowström. Det är redan förut omtalat att baron Axel Klinckowström anser att detektiv- och äventyrsförfattarskapet är bland det roligaste som hänt honom. — Jag har i hela mitt liv haft en mycket stor faible för denna genre, berättar han, alltifrån Odysséen, som jag anser vara världslitteraturens första äventyrsromanen och fortfarande en av dess främsta, över Rabelais’ romaner och Don Quixote av La Mancha till Conan Doyles och min vän major Duses detektivhistorier. Och att jag inte långt förut försökt mig på genren beror därpå att jag alltid haft så stor vördnad för densamma att jag inte vågat. Jag har aldrig vågat hoppas att jag hade tillräckligt skapande fantasi och fabuleringsförmåga och tillräcklig stilistisk smidighet för att skriva en god detektiv- och äventyrsroman! Det är verkligen sant! Vad som för mig bröt isen var boken om…
Kriminalkommissarie Blauwitz har fått i uppdrag att utreda en brand i ett lager för damkläder. När han får veta att klänningarna och underkläderna varit försäkrade för stora summor blir han genast misstänksam – men ägaren Moses Weinhayn har ett solklart alibi. Här kan du köpa e-boken.
Kontoristen Sam Berner hittar några sedlar på golvet vid sitt skrivbord. Han plockar förvånat upp dem. Innan han hinner fråga de övriga vem som tappat pengarna blir han inkallad till chefen. Där blir han anklagad för att ha stulit sedlarna. Här kan du köpa e-boken.
I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar. Det här är en intervju med en av landets få deckarkungar: S. A. Duse. – – – – – När Dagens Nyheter vänder sig till deckarförfattare för att höra hur det kom sig att de valde just denna genre, ha vi hedrat den som hedras bör och först vänt oss till den som är äldst inom branschen, major S. A. Duse, Stilettkäppens och Det nattliga äventyrets författare. — Redan som pojke, berättar major Duse, var jag i nästan ännu högre grad än pojkar i allmänhet intresserad av äventyrslitteratur och att göra upp och lösa problemställningar. Allt som berörde detta område, såväl i livet som i litteraturen, tillvann sig mitt varma och obetingade intresse. Naturligtvis har jag under hela mitt liv sysslat med skriverier av olika slag, men vad som på allvar satte pennan i min hand var Sydpolsexpeditionen 1901—1904. Efter hemkomsten från densamma skrev jag Bland pingviner och sälar, och då den blev en framgång, fick jag mod att ge ut ännu ett arbete, skådespelet ”Skeppsbrottet”, vilket för övrigt skall filmas…
Under många år betraktades deckare som lägre stående litteratur och de flesta tidningar och tidskrifter nonchalerade hela genren. Det var först i början av 1930-talet som man började ta detektivromanerna på allvar. I den här e-boken får du en av de första genomgångarna av nyutkomna deckare. Du får läsa om i stort sett alla som gavs ut under 1933. Den här texten publicerades ursprungligen år 1934 i tidskriften ”Biblioteksbladet” med rubriken ”Fjolårets detektivromaner”. Författare till texten är Bert Möller (1884–1947) som var en av landets ledande bibliotekarier. Möller arbetade på Lunds universitetsbibliotek och skrev flera böcker om böckernas historia. Vi har kompletterat texten med en ordlista över sådana ord och namn som kan vara svåra att känna till i dag. Fakta Namn: ”Årets bästa detektivromaner år 1933. Återutgivning av text från 1934” ISBN: 978-91-7863-487-3 Publicerad: 2020-12-06. Utgivare: Bokförlaget Klassiska deckare. Originaltitel: ”Fjolårets detektivromaner” (publicerades 1934 i tidskriften ”Biblioteksbladet”) Författare: Bert Möller (1884–1947). Tillgängliga format: PDF och EPUB Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb) Ladda ner PDF-versionen (18 sidor. 1 Mb) Kontakt: E-boksbibliotekets tjänstgörande redaktör
Den här texten publicerades ursprungligen år 1937 i tidningen »Aftonbladet» med titeln »Aktiebolaget Edgar Wallace – en jätteaffär». Texten publicerades anonymt. Tillfälligheterna göra ofta romanhjältarna, en nervchock har inbringat miljoner. Edgar Wallaces arvingar ha nyligen bildat ett aktiebolag, som skall ha till syfte att göra så mycket pengar som möjligt av den berömde författarens litterära kvarlåtenskap: När Edgar Wallace avled för fem år sedan, efterlämnade han skulder på inte mindre än 120.000 pund, men tack vare de regelbundet och ganska rikligt inflytande inkomsterna från hans arbeten nedbragtes stärbhusets skuld mycket snart till 64.000 pund. Under de två första åren efter hans död gingo hans böcker så briljant, att skulder på 35.000 pund kunde likvideras. Sedan dess ha de återstående skulderna betalats, och när den saken var klar, bildade arvingarna ett aktiebolag, som i rena utdelningar redan betalat ut 7.000 pund. Edgar Wallace är inte det enda exemplet på hur en författares litterära produktion kunnat bli uppslaget till en hel liten industri. Edgar Rice Borroughs Tarzan har t. ex. visat sig vara en riktig guldgruva. År 1913 skrev Borrough sin första bok ”Tarzan hos aporna”, som slog ner som en bomb och hastigt gick ut i en upplaga på 3 miljoner…