Under mer än två decennier var S. A. Duse landets store deckarkung. Varenda svensk kände till hans arrogante privatdetektiv Leo Carring som (nästan) aldrig misslyckades. Och det var genom landets lokaltidningar som berättelserna spreds. Den första svenska deckarvågen skapades av den i dag rätt okände författaren Samuel August Duse, känd bland miljontals svenskar som ”S. A. Duse” eller ”Sam Sellén”. Han blev riksbekant år 1913 med boken ”Stilettkäppen”, ett actionfyllt äventyr som utspelade sig i Stockholm. I huvudrollen träffar vi privatdetektiven och advokaten Leo Carring. Det här blev startskottet för den första svenska deckarvågen och Duse inspirerade bland annat Frank Heller. Totalt så publicerade S. A. Duse 13 romaner om den framgångsrike Leo Carring. Men det var med sina många noveller han blev riktigt känd bland invånarna. Under lite mer än 20 år så skrev Duse minst 500 noveller och berättelser. Ingen vet exakt hur många eftersom det aldrig forskats om honom. Det spännande är att de här novellerna aldrig publicerades i bokform. De gick bara att läsa i landets lokaltidningar, bland annat Provinstidningen Dalsland, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Göteborgs Morgonpost, Helsingborgs Dagblad, Jämtlandsposten, Lysekilsposten, Norrköpings Tidningar, Umebladet, Upsala Nya tidning, Vimmerby Tidning och Östgötaposten. Författaren sålde inte bara…
Det är mitt under brinnande världskrig och flera av passagerarna från en atlantångare firar att man överlevt minor och ubåtar med en middag på ett lyxhotell i Köpenhamn. Huvudpersonen är polskan Kartofska och hennes juvelprydda ring. Trots att hon hävdar att den är falsk så är en av de andra gästerna, en juvelerare, säker på att den är värd en förmögenhet. Här kan du köpa e-boken.
När John Rogan ska ringa ett telefonsamtal så får han i stället höra två män diskutera planerna på en nattlig kupp. Han känner igen en av rösterna och är så nyfiken att han bestämmer sig för att göra de båda sällskap – deras samtal har avslöjat allt han behöver veta. Det visar sig bli en lönsam affär. Här kan du köpa e-boken.
Ofta när man läser klassiska deckare så missar man små anspelningar som var välkända för dåtidens läsare men som vi inte förstår i dag. I vår nya 5-minutersdeckare ”Kameran. En historia om smuggling” finns en spännande detalj som är lätt att missa. Författaren S. A. Duse var en mästare på att skriva för landets lokaltidningar. Hans texter publicerades i mer än 40 tidningar, från Piteå i norr till Ystad i söder. En av de städer som älskade Duses deckare var Göteborg. Här publicerades novellerna i både den kända tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och den mindre kända Göteborgs Morgonpost. Många av Duses deckare utspelar sig i Stockholm. Vilket inte är så märkligt eftersom det är här som hans mest kända rollfigur Leo Carring bor. Men då och då utspelar sig handlingen i andra städer, eller på landsbygden. Det har till och med hänt att Duse skildrat andra länder, bland annat nordligaste Norge. En av våra senaste noveller, ”Kameran. En historia om smuggling”, är fantastisk eftersom det finns spännande och dolda anspelningar i texten. Handlingen kretsar kring två unga personer, den skrytsamme löjtnant von Poll och den vackra fröken Cirner, ombord på en stor passagerarbåt som är på väg in…
Tro det eller ej, men vi har dödskoll. Därför kan du kanske räkna med att se lite verk av George Orwell och Edgar Rice Burroughs under nästa år. Av en ren slump så hamnade jag på författaren Edgar Rice Burroughs wikipedia-sida i går. Eftersom jag hörde en filmpodd om filmen ”John Carter” för ett tag sen så passade jag på att läsa lite om den spännande författaren. Burroughs skapade inte bara en av världens första framgångsrika science-fiction- serier med sina John Carter på Mars-böcker utan är ju också skapare av ”Tarzan”. Jag passade också på att göra en dödskoll. Amerikanen Edgar Rice Burroughs avled den 19 mars 1950 vid 74 års ålder. Alltså för snart 70 år sen. Det gör att alla hans texter nu blir fria för vem som helst att använda. Några extra klick visade att det finns fler författare vars verk blir utan copyright under 2020. Bland annat svenska författarna Ossian Elgström och Martin Lamm, samt George Orwell och George Bernard Shaw. Det var ett tag sedan jag läste George Orwells klassiska böcker ”1984” eller ”Djurfarmen” så jag vet inte riktigt om de är några äkta klassiska deckare. Men det är nog värt att återuppta bekantskapen, om…
Den unge Bernhard Stege har precis hittat sin rike morbror mördad med en jaktkniv i ryggen. Han flyr brottsplatsen i panik och beger sig direkt till detektiven Leo Carring. Snart visar det sig att polisen har hittat blodiga bevis i Bernhards lägenhet och han grips för mord. Till och med detektiven tvivlar på att han är oskyldig – men hittar snart nya indicier. Här kan du köpa e-boken.
Detektiven Dick Donovan blir anlitad av unge Philip Dolland för att hitta hans fästmö. De båda ungdomarna hade varit förälskade i flera månader när hon plötsligt blev kallsinnig – och sen försvann spårlöst. Donovan misstänker genast att flickans försvinnande har något med hennes pappa att göra, en mycket känd affärsman. Här kan du köpa e-boken.