Så jobbade en fiktiv kriminalreporter på 1930-talet
Deckarbloggen / 7 juli, 2024

Han var landets mest kända kriminalreporter på 1930-talet men du har nog aldrig hört talas om honom.Stellan Werne hade huvudrollen i en serie deckare av författaren Torsten Sandberg.Skildringarna av den fiktive journalisten ger en spännande inblick i hur man jobbade på tidningar förr i tiden. Det är kanske inte så konstigt att deckarna om Stellan Werne har så många intressanta detaljer från journalistvärlden.Författaren Torsten Sandberg var nämligen själv reporter och började jobba på Bohusläningen 1921 när han var 21 år gammal.Trots att han senare skrev om en hårdhudad kriminalreporter så var det framför allt sina krönikor om kustlivet han var känd för bland läsarna i Bohuslän.Det var 1933 som författaren gav sig in i deckarvärlden på allvar med sin bok ”De sju nätternas mysterium”.Huvudpersonen Stellan Werne är en kriminalreporter på en ”stor middagstidning” i Göteborg. Troligen handlar det om Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Det var en tidning som författaren kände till eftersom han haft noveller publicerade där. Rollfiguren kallar sig själv för ”gammal brottmålsrefernet och detektivromansspecialist”.I deckaren från 1933 är Werne på semester i en liten stad på västkusten när han en kväll råkar hamna på en mordplats några sekunder efter dådet.Efter upptäckten av mordoffret ringer han polisen – och…

Fader Brown: De flygande stjärnorna. Återutgivning av detektivnovell från 1912. Kompletterad med fakta och ordlista

Den listige tjuven Flambeau har bestämt sig för att stjäla tre av världens mest berömda diamanter som kallas ”De flygande stjärnorna” eftersom de blivit stulna så många gånger.Men vad han inte räknat med är att fader Brown befinner sig på plats när Flambeau ska slå till. Här kan du köpa e-boken.

Nu släpps första Värmlands-deckaren som e-bok
Deckarbloggen / 4 juli, 2024

Det är snart 90 år sen den första deckaren om Värmland publicerades. Nu ges den ut igen – som e-bok.I ”Gåtan på Granliden” inträffar en mystiskt mord på ett pensionat och amatördetektiven Stellan Werne löser fallet.– Det här är en av de allra första deckarna som utspelar sig på svenska landsbygden, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare. I början av 1930-talet hade inte de svenska deckarna slagit igenom på allvar. Och de få som publicerades utspelade sig i Stockholm.Men författaren Torsten Sandberg satsade på landsbygden med sina deckare om krimreportern Stellan Werne.– I många av hans deckare är Werne på semester och hamnar nästan alltid mitt i mystiska stölder eller blodiga mord, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.I ”Gåtan på Granliden” som kom 1936 inträffar ett blodigt mord på ett pensionat i Värmlands skogar. Krimreportern Stellan Werne åker genast hit för att undersöka fallet..– Det här är troligen den allra första deckaren som utspelar sig i Värmland.Boken publicerades första gången 1936 och publiceras i dag i en ny upplaga som e-bok av Bokförlaget Klassiska deckare.Samtidigt med Värmlands-deckaren publiceras nu författarens samtliga Stellan Werne-berättelser.Det är totalt fyra detektivromaner och elva noveller som nu blivit e-böcker. Fakta: Stellan…

Nu släpps första Uddevalla-deckaren som e-bok
Deckarbloggen / 4 juli, 2024

I den allra första deckaren om Uddevalla inträffar ett mystiskt mord i hamnen och journalisten Stellan Werne löser fallet.Boken hette ”Tragedien i dimman” och publicerades för 90 år sen.Nu ges den ut igen för första gången: den här gången som e-bok.– Vi ger ut deckaren som e-bok eftersom den är lokalhistoriskt viktig och extremt svår att få tag i för läsare, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare. I början av 1930-talet hade inte de svenska deckarna slagit igenom på allvar och det fanns bara en handfull författare som satsade på genren.En av de första deckarförfattarna som skrev om brott på svenska landsbygden var Bohusläningen-journalisten Torsten Sandberg. Huvudpersonen i hans berättelser är kriminalreportern Stellan Werne.– Hans två första deckare utspelar sig på Bohuskusten, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.– Den första, ”De sju nätternas mysterium”, handlar om ett mord i en småstad som utan tvekan är Ljungskile och den andra, ”Tragedien i dimman”, om ett mord i en stad som är lätt att känna igen som Uddevalla.Efter mer än 90 år går det nu för första gången att läsa en ny utgåva av deckarna. Den här gången som e-bok.– Böckerna om Stellan Werne är i dag extremt…

Bokförlag satsar på klassisk Göteborgs-detektiv
Deckarbloggen / 3 juli, 2024

Det var de första deckarna med en Göteborgare i huvudrollen.Under 1930-talet kunde svenskarna läsa om kriminalreportern Stellan Werne som inte bara skrev om brott utan också passade på att lösa dem.Efter mer än 80 år publiceras nu alla de 15 deckarna igen.Den här gången som e-böcker.– Vi vill skapa nytt liv för de här litteraturhistoriskt viktiga deckarna, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare. I början av 1930-talet hade inte de svenska deckarna slagit igenom på allvar.Den handfull författare som satsade på genren skrev uteslutande om Stockholm och Europa.Men år 1933 skapade journalisten Torsten Sandberg en helt ny rollfigur, Stellan Werne, som vågade lämna Stockholm.– Det här var de första deckarna som utspelade sig på svenska landbygden, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.Huvudpersonen Stellan Werne bor någonstans i Göteborg och jobbar som kriminalreporter på en ”stor middagstidning i Göteborg” (troligen numera nedlagda Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning) och reser land och rike runt för att skriva om stora brott. Ofta måste han använda sina detektiv-kunskaper också när han är på semester.De första båda deckarna utspelar sig på Bohuskusten, platser som författaren kände väl eftersom han bodde i Uddevalla.Andra berättelser utspelar sig i Värmland, Jämtland och i dåvarande Stockholms-förorten…